Några tips om människans bästa vänner, våra husdjur.

 

För dig som inte har djur

Att bemöta någon med vänlighet brukar ofta vara en bra start för dig som inte har husdjur. Du kanske någon gång blir irriterad men tänk på att ett husdjur som en liten katt eller hund för många är som en familjemedlem. De ger en stor tillgivenhet och en ömsesidig kärlek.

 

För dig som har djur

När du upplever att någon blir rädd, håll fast din älskling, många vill undvika kontakt, det kan vara rädsla eller allergi! Låt dem passera tryggt, försök inte övertyga om att t.ex. din hund är den snällaste som finns.

 

Låt inte hunden eller katten sköta sina behov på gården eller annan plats där det finns/kan finnas barn. Använd alltid påse men lägg den aldrig i en öppen papperskorg som är åtkomlig för barn. Det är inte tillrådigt att ha orm i lägenheten, även om det inte uttryckligen är förbjudet.

 

Om ditt djur stör kan du räkna med att någon granne blir irriterad, försök behålla grannsämjan.

 

Om du har akvarium kolla din försäkring.

 

Om en hund skäller eller en katt jamar onaturligt, tänk på att något kan ha hänt så kontakta din granne. Om du inte får svar, ring polisen ifall du misstänker att något har hänt. Slå inte 112 utan slå upp närmsta polisstation i telefonkatalogen om det inte bedöms som ett akut behov.